Veelgestelde vragen
 • MET WELK BLUSMIDDEL WORDT ER GEBLUST?

  Blussen gebeurt met een AFFF (Aquaous Fill Forming Foam) schuim. Het vuur wordt afgedekt door de fijne verneveling en het vuur verstikt.

 • HEB IK NA HET BLUSSEN GROTE NEVENSCHADE?

  Dat gebeurt uitsluitend met poederblussers, NIET met een schuimblusser. Wat men niet weet, is dat er jaarlijks voor vele tienduizenden euro’s schade ontstaat door het agressieve zoute poeder dat vooral belastend is voor elektrische apparatuur. Het opruimen kan enkele dagen tot weken in beslag nemen. De elektrische apparatuur moet nl. speciaal gereinigd worden om vervolgschade te voorkomen.

 • HOE LANG IS EEN PRYMAXX SPRAY SCHUIMBLUSSER HOUDBAAR?

  De Prymaxx schuimblusser is gegarandeerd houdbaar tot de datum op de bus. Bij de universele sprayblusser plm. 3 ½ jaar en bij de Pro-Line sprayblussers plm. 5 jaar.

 • WAT ALS DE HOUDBAARHEID DATUM VERSTREKEN IS?

  Wanneer de houdbaarheidsdatum verstreken is zal de blusser vervangen moeten worden. Wij kunnen de werking uitsluitend tot de houdbaarheidsdatum garanderen.

 • KUNNEN DE PRYMAXX SCHUIMBLUSSERS EEN ELEKTRICITEITSBRAND BLUSSEN?

  De Prymaxx schuim brandblussers kunnen tot 1000 Volt gebruikt worden. Blussen van een meterkast, computer, tv, wasdroger e.d. kan met een Prymaxx brand blusser zonder problemen gedaan worden mits de minimale afstand van 1 meter in acht wordt genomen.

 • HOEVEEL BAR DRUK KAN DE SPUITBUS AAN?

  De Prymaxx bus werkt met een druk van plusminus 10 bar, maar kan een druk van circa 40 bar aan.

 • KAN EEN PRYMAXX BUS ONTPLOFFEN?

  Nee, ze zouden kunnen barsten echter moet de temperatuur dan langdurig boven de 150 graden oplopen. Normale spuitbussen ploffen bij plm. 75 graden.

 • IS PRYMAXX BLUSSCHUIM SCHADELIJK VOOR MENS OF DIER?

  Uit de test is gebleken dat de Prymaxx schuimblusser NIET schadelijk is voor mens en dier. Indien de ogen of mond in contact komen met de blusspray, dan wel goed spoelen met water.

 • IS ER ONDERHOUD OF SERVICE NODIG BIJ DE PRYMAXX SCHUIMBLUSSERS?

  Voor de Prymaxx schuimblussers is er geen onderhoud vereist. Voor de Pro-Line versie wordt er een jaarlijkse inspectie geadviseerd tijdens de Ri&E ronde.

 • WAT IS DE BESTE MANIER OM DE PRYMAXX SCHUIMBLUSSERS TE GEBRUIKEN.

  Na het verwijderen van de dop het blusmiddel met tussenpozen direct in het vuur spuiten. Houdt daarmee rekening met eventuele windrichting, nooit in de wind spuiten. Voldoende afstand tot het vuur (plm. 1 meter) moet voor uw veiligheid in acht worden genomen.

 • WAAROM IS DE PRYMAXX PRO-LINE OUTDOOR NIET GESCHIKT VOOR VETBRANDEN?

  De Pro-Line Outdoor is alleen geschikt voor A en B branden, niet voor vetbranden. De Pro-Line Indoor kan wel 5 liter vet blussen.

 • HEEFT PRYMAXX EEN PRO-LINE VETBLUSSER

  Prymaxx heeft (nog geen) speciale Pro-Line vet blusser in zijn assortiment. Wel hebben wij onze Universele en Pro-Line Indoor brandblussers deze kunnen 5 Liter frituurvet blussen en uiteraard ook vaste stoffen dus ideaal voor in de keukens.

 • KUN JE DE PRYMAXX SPRAY SCHUIMBLUSSER MEERDERE KEREN GEBRUIKEN?

  De Prymaxx spray brandblussers kun je net zo vaak gebruiken als je wilt totdat de brandblusser leeg is.

  Echter raden wij u aan de blusser na gebruik te vervangen, dan weet je altijd zeker dat je met een volle blusser blust. Voor bedrijven vervangen als de verzegeling verbroken is.

   

 • WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DE UNIVERSEEL EN DE PRO-LINE?

  De Universeel is geschikt voor alle beginnende branden in en om uw huis, maar ook zeer geschikt voor voertuigen, boten en caravans. De Universeel is vorstvrij en is geschikt voor het blussen van vaste stoffen, vloeibare brandstoffen en (frituur) vet. Deze is ruim 3 jaar houdbaar

  De Pro-Line serie is voor bedrijven, deze spray brandblussers hebben een houdbaarheid van ruim 5 jaar. Mocht u de Pro-Line willen bestellen neemt u dat contact met ons op.

 • WELKE UITVOERINGEN PRO-LINE HEEFT PRYMAXX?

  Prymaxx heeft de uitvoeringen Pro-Line Indoor en Outdoor.

 • WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DE INDOOR EN OUTDOOR?

  De Indoor kan ook 5 liter vet blussen maar is niet vorstbestendig, de Outdoor kan geen frituurvet blussen maar is daarentegen vorstbestendig tot -15 graden.

 • HOE LANG BLUST DE PRYMAXX PRO-LINE OUTDOOR / INDOOR?

  De Pro-Line blust maximaal 35 seconden. Dat is zelfs iets langer dan een willekeurige 6 liter schuimblusser!

 • KUN JE DE PRYMAXX SPRAY BRANDBLUSSER OPNIEUW VULLEN?

  De Prymaxx spray brandblussers kun je niet opnieuw vullen.

 • WAT BETEKENT BRANDKLASSE A , B EN F?

  Brandklasse A:

  Brandstof: Vaste stoffen die onder gloedvorming verbranden.
  Kenmerk: Gloed en vlammen.
  Voorbeelden: Hout, papier, textiel, niet smeltende kunststoffen

  Brandklasse B:

  Brandstof: Vloeistoffen en smeltende vaste stoffen.
  Kenmerk: Vlammen.
  Voorbeelden: Oplosmiddelen, benzine, olie, was, vet en kunststoffen.
   

  Brandklasse F:

  Brandstof: Olie en vetten.
  Kenmerk: Vlammen.
  Voorbeelden: Frituur pannen en motorolie.

 • WAT HOUD 5A , 21B EN 5 F IN?

  5A , 21B en 5F  is de norm voor de capaciteit van brandbestrijding.

  Voor vaste stoffen branden (brandklasse A) is er een brandproef ontwikkeld in de vorm van een rechthoekige stapel hout. De stapel met hout wordt in een regelmatig patroon met gelijke tussenruimte opgestapeld zodat er zich tussen de balkjes een open ruimte bevindt. De stapel zal maximaal 7 lagen blokjes hout op elkaar gestapeld zijn. De hoogte en de breedte van de houtstapel zijn standaard maten: hoogte is 0.5 M. en de breedte is 0.56 M. De lengte van de stapel bepaald uiteindelijk de blusrating. Nadat de stapel circa 8 minuten brand zodat ieder balkje goed brand, pas dan wordt er begonnen met de blussing.

  5A: Lengte van houtstapel is 0.5M

  Om de certificering 21B te verkrijgen moet het blusmiddel 21 liter brandende vloeistof (bv benzine, petroleum en vet) binnen een bepaalde tijd kunnen blussen. Vet welke in een pan ontvlamt (dus niet bv los vet op de barbecue rooster) kan tot maar liefst 5 liter frituurvet geblust worden.

  De efficiëntie van de bluskracht van een systeem wordt in hoofdzaak bepaald door het gebruikte blusmiddel en de spuittechniek. In de brandblussers van Prymaxx wordt gebruik gemaakt van een high performance schuim, het zogenaamde water oplossend filmvormend schuim (AFFF). Het schuim bestaat uit bepaalde oplossingen welke vermengd zijn met water. Bij het spuiten met het blusmiddel, verneveld door de spray dop, wordt er een grote hoeveelheid schuim geproduceerd. Dit heeft op het vuur een blussend effect door het onttrekken van warmte en een verstikkend effect door het onttrekken van zuurstof en zorgt daarmee voor het scheiden van de brand keten. Dit effect wordt extra ondersteund door de homogene conische sproeiwerking en de koelende werking van de blusvloeistof.

 • HEEFT PRYMAXX OOK EEN BEVESTIGINGSSYSTEEM VOOR ZIJN BRANDBLUSSERS

  Ja, Prymaxx heeft een Cliphouder in het assortiment voor zowel in de gebouwen en voertuigen

 • IS DE PRYMAXX BLUSSER MILIEU VRIENDELIJK?

  Ja, zowel de aluminium bus, de kunststof delen als de blusinhoud zijn recyclebaar.

 • KUN JE ER PERSONEN MEE BLUSSEN?

  De blusvloeistof is ongevaarlijk en daardoor heel geschikt om personen te blussen.

 • IS DE BLUSSER SNEL TE GEBRUIKEN?

  De blusser is altijd direct gebruiksklaar. de rits sluitstrip lostrekken en dan de dop verwijderen of de dop iets draaien en trekken, dan gaat hij direct via de breuklijn los.

 • MOET JE DE GEBRUIKSAANWIJZING LEZEN OF CURSUS VOLGEN?

  Iedereen kan de Prymaxx spray brandblusser zonder instructie of cursus gebruiken. We worden “opgevoed” met spuitbussen en weten dus instinctief hoe we de bus moeten gebruiken van jong tot oud, zelfs voor mensen die weinig kracht hebben is de Prymaxx spray brandblusser een uitkomst. Uiteraard is het altijd goed om een BHV cursus te volgen.

 • WAT IS ARAMIDE?

  Aramide is een grondstof waarvan Kevlar word gemaakt. Hiermee is deze blusser versterkt.
  Vezels gesponnen uit para-aramide hebben een bijzonder grote treksterkte, laag gewicht en kleine rek en ze zijn bestand tegen relatief hoge temperaturen. De treksterkte van para-aramidevezels is ongeveer 5 tot 8 keer zo hoog als die van staal bij gelijk gewicht. Aramiden werden voor het eerst in de jaren 1950 in de laboratoria van DuPont gesynthetiseerd. In 1964 synthetiseerde Stephanie Kwolek para-aramiden. De oplossing van dit polymeer vormde vloeibare kristallen (liquid crystals) waardoor uit deze oplossing zeer sterke vezels konden worden gesponnen.
  Chemisch gezien is aramide (eigenlijk polyaramide) verwant met nylon (polyamide). Specifiek is de aanwezigheid van een aromatische groep (benzeenring) in de keten waar bij nylon een enkelvoudige reeks koolstofatomen zit.  Ook de waterstofbruggen tussen de ketens onderling  zijn medeverantwoordelijk voor de grote sterkte van de vezel.

 • WAT IS KEVLAR?

  Kevlar is de door DuPont gebruikte handelsnaam voor een aramidevezel. Een aramide is een aromatisch polyamide (nylon) dat wordt bereid via polycondensatie van een aromatisch dicarbonzuur met een aromatisch diamine. In het geval van kevlar gebeurt dit met tereftaalzuur en 1,4-fenyldiamine. Kevlar heeft uitzonderlijk goede mechanische eigenschappen, zoals een treksterkte die hoger ligt dan staal (relatieve treksterkte). Deze mechanische sterkte is onder meer afkomstig van de waterstofbruggen die gevormd worden tussen de moleculen. De sterische bouw van de polymeerketens maakt het onder andere mogelijk dat er in grote hoeveelheden waterstofbruggen gevormd kunnen worden. Het enorm sterke materiaal wordt onder meer toegepast bij kogelwerende vesten.

 • WAT IS ER ZO BIJZONDER AAN ARAMIDE BLUSSERS?

  ±20% lichter – Beter inzicht in (on)kostenbeheersing – 10 jaar 100% garantie, hierdoor 10 jaar geen keuringskosten – 100% Recyclebaar – Duurzaam en corrosievrij – Betrouwbare super sterkte composietmateriaal – Kwaliteit verzekerd voor een lange levensduur van 20 jaar.

 • WAAROM KAN OP DE ARAMIDE BLUSSER 10 JAAR GARANTIE GEGEVEN WORDEN?

  Omdat deze geheel uit duurzame materialen bestaat en de vloeistof onaangetast blijft omdat deze blusser 10 jaar ongeopend blijft en de originele verzegeling in tact blijft!

 • MOET DE ARAMIDE BLUSSER IEDER JAAR GEKEURD WORDEN?

  Er moet ieder jaar gecontroleerd worden of de blusser er nog hangt en of er nog druk op zit. Dit kunt u zelf; de Aramide blusser heeft maar een beperkte controle nodig die u zelf via de RI&E ronde kunt doen.

  Deze Aramide blusser mag 10 jaar niet geopend worden. De vloeistof veroudert niet en de druk kunt u zelf controleren door de dubbele manometers.

 • WAAROM MOETEN ANDERE METALEN BLUSSERS WEL MINIMAAL 1 KEER IN DE 2 JAAR GEKEURD WORDEN OP DRUK?

  De enkele manometer kan defect raken waardoor deze dan niet de juiste druk weer geeft en moet de blusser buitenom (en 1x per 5 jaar binnenin) gecontroleerd worden op roestvorming.

 • WAAROM GAAN DE METALEN BLUSSERS NA 5 JAAR OPEN?

  De blusser kan van binnen gaan roesten dan verouderd de vloeistof en moet de blusser vervangen worden.

 • WAAROM ZOU IK OVER GAAN OP DE ARAMIDE BLUSSER?

  Vanwege de vaste jaarlijkse kosten. Geen externe controle noodzakelijk (afhankelijk van uw situatie). ±  20% lichter in gewicht, en 10 jaar geen risico indien het originele zegel niet verbroken is!

German