VEELGESTELDE VRAGEN


Blussen gebeurt met een AFFF (Aquaous Fill Forming Foam) schuim. Het vuur wordt afgedekt door de fijne verneveling en het vuur verstikt.


Dat gebeurt uitsluitend met poederblussers, NIET met een schuimblusser. Wat men niet weet, is dat er jaarlijks voor vele tienduizenden euro’s schade ontstaat door het agressieve zoute poeder dat vooral belastend is voor elektrische apparatuur. Het opruimen kan enkele dagen tot weken in beslag nemen. De elektrische apparatuur moet nl. speciaal gereinigd worden om vervolgschade te voorkomen.


De Prymaxx schuimblusser is gegarandeerd houdbaar tot de datum op de bus. Bij de universele sprayblusser plm. 3 ½ jaar en bij de Pro-Line sprayblussers plm. 5 jaar.


Wanneer de houdbaarheidsdatum verstreken is zal de blusser vervangen moeten worden. Wij kunnen de werking uitsluitend tot de houdbaarheidsdatum garanderen.


De Prymaxx schuim brandblussers kunnen tot 1000 Volt gebruikt worden. Blussen van een meterkast, computer, tv, wasdroger e.d. kan met een Prymaxx brand blusser zonder problemen gedaan worden mits de minimale afstand van 1 meter in acht wordt genomen.


De Prymaxx bus werkt met een druk van plusminus 10 bar, maar kan een druk van circa 30 bar aan.

 

 

 


Dat kan, maar is dan ook direct zichtbaar doordat hij de vloeistof aan de bovenkant er uit laat. Je vindt dan aan de onderkant van de bus vloeistof dat kristalvormig is geworden.


Uit de test is gebleken dat de Prymaxx schuimblusser NIET schadelijk is voor mens en dier. Indien de ogen of mond in contact komen met de blusspray, dan wel goed spoelen met water.


Voor de Prymaxx schuimblussers is er geen onderhoud vereist. Voor de Pro-Line versie wordt er een jaarlijkse inspectie geadviseerd tijdens de Ri&E ronde.


Na het verwijderen van de dop het blusmiddel met tussenpozen direct in het vuur spuiten. Houdt daarmee rekening met eventuele windrichting, nooit in de wind spuiten. Voldoende afstand tot het vuur (plm. 1 meter) moet voor uw veiligheid in acht worden genomen.


De Pro-Line Outdoor is alleen geschikt voor A en B branden, niet voor vetbranden. De Pro-Line Indoor kan wel 25 liter vet blussen.


Prymaxx heeft (nog geen) speciale Pro-Line vet blusser in zijn assortiment. Wel hebben wij onze Universele die 5 liter frituurvet kan blussen. En de Pro-Line Indoor brandblussers deze kan 25 Liter frituurvet blussen en uiteraard ook vaste stoffen dus ideaal voor in de keukens.


De Prymaxx spray brandblussers kun je net zo vaak gebruiken als je wilt totdat de brandblusser leeg is.

Echter raden wij u aan de blusser na gebruik te vervangen, dan weet je altijd zeker dat je met een volle blusser blust. Voor bedrijven vervangen als de verzegeling verbroken is.

 


De Universeel is geschikt voor alle beginnende branden in en om uw huis, maar ook zeer geschikt voor voertuigen, boten en caravans. De Universeel is vorstvrij en is geschikt voor het blussen van vaste stoffen, vloeibare brandstoffen en (frituur) vet. Deze is ruim 3 jaar houdbaar

De Pro-Line serie is voor bedrijven, deze spray brandblussers hebben een houdbaarheid van ruim 5 jaar. Deze hebben op de achterkant van de bus een etiket met een jaarlijkse keuring sticker er op. Mocht u de Pro-Line willen bestellen neemt u dat contact met ons op.


Prymaxx heeft de uitvoeringen Pro-Line Indoor en Outdoor.


De Indoor kan ook 25 liter vet blussen maar is niet vorstbestendig, de Outdoor kan geen frituurvet blussen maar is daarentegen vorstbestendig tot -15 graden.


De Pro-Line blust maximaal 35 seconden. Dat is zelfs iets langer dan een willekeurige 6 liter schuimblusser!


De Prymaxx spray brandblussers kun je niet opnieuw vullen.

 

 

 


Brandklasse A:

Brandstof: Vaste stoffen die onder gloedvorming verbranden.
Kenmerk: Gloed en vlammen.
Voorbeelden: Hout, papier, textiel, niet smeltende kunststoffen

Brandklasse B:

Brandstof: Vloeistoffen en smeltende vaste stoffen.
Kenmerk: Vlammen.
Voorbeelden: Oplosmiddelen, benzine, olie, was, vet en kunststoffen.
 

Brandklasse F:

Brandstof: Olie en vetten.
Kenmerk: Vlammen.
Voorbeelden: Frituur pannen en motorolie.


5A , 21B , 5F en 25F  is de norm voor de capaciteit van brandbestrijding.

Voor vaste stoffen branden (brandklasse A) is er een brandproef ontwikkeld in de vorm van een rechthoekige stapel hout. De stapel met hout wordt in een regelmatig patroon met gelijke tussenruimte opgestapeld zodat er zich tussen de balkjes een open ruimte bevindt. De stapel zal maximaal 7 lagen blokjes hout op elkaar gestapeld zijn. De hoogte en de breedte van de houtstapel zijn standaard maten: hoogte is 0.5 M. en de breedte is 0.56 M. De lengte van de stapel bepaald uiteindelijk de blusrating. Nadat de stapel circa 8 minuten brand zodat ieder balkje goed brand, pas dan wordt er begonnen met de blussing.

5A: Lengte van houtstapel is 0.5M

Om de certificering 21B te verkrijgen moet het blusmiddel 21 liter brandende vloeistof (bv benzine, petroleum en vet) binnen een bepaalde tijd kunnen blussen. Vet welke in een pan ontvlamt (dus niet bv los vet op de barbecue rooster) kan tot maar liefst 5 liter frituurvet geblust worden. De 25 F kan dus 25 Liter frituurvet blussen.

De efficiëntie van de bluskracht van een systeem wordt in hoofdzaak bepaald door het gebruikte blusmiddel en de spuittechniek. In de brandblussers van Prymaxx wordt gebruik gemaakt van een high performance schuim, het zogenaamde water oplossend filmvormend schuim (AFFF). Het schuim bestaat uit bepaalde oplossingen welke vermengd zijn met water. Bij het spuiten met het blusmiddel, verneveld door de spray dop, wordt er een grote hoeveelheid schuim geproduceerd. Dit heeft op het vuur een blussend effect door het onttrekken van warmte en een verstikkend effect door het onttrekken van zuurstof en zorgt daarmee voor het scheiden van de brand keten. Dit effect wordt extra ondersteund door de homogene conische sproeiwerking en de koelende werking van de blusvloeistof.


Ja, Prymaxx heeft een Cliphouder voor de sprayblusser in het assortiment voor zowel in de gebouwen en voertuigen. Voor de Aramide zit er een muurhouder bij, heeft u er 1 nodig voor transport dan is er een transportbeugel te verkrijgen.


Ja, zowel de aluminium bus, de kunststof delen als de blusinhoud zijn recyclebaar.

 


De blusvloeistof is ongevaarlijk en daardoor heel geschikt om personen te blussen.


De blusser is altijd direct gebruiksklaar. de rits sluitstrip lostrekken en dan de dop verwijderen of de dop iets draaien en trekken, dan gaat hij direct via de breuklijn los.

 


Iedereen kan de Prymaxx spray brandblusser zonder instructie of cursus gebruiken. We worden “opgevoed” met spuitbussen en weten dus instinctief hoe we de bus moeten gebruiken van jong tot oud, zelfs voor mensen die weinig kracht hebben is de Prymaxx spray brandblusser een uitkomst. Uiteraard is het altijd goed om een BHV cursus te volgen.

 

 


Aramide is een grondstof waarvan Kevlar word gemaakt. Hiermee is deze blusser versterkt.
Vezels gesponnen uit para-aramide hebben een bijzonder grote treksterkte, laag gewicht en kleine rek en ze zijn bestand tegen relatief hoge temperaturen. De treksterkte van para-aramidevezels is ongeveer 5 tot 8 keer zo hoog als die van staal bij gelijk gewicht. Aramiden werden voor het eerst in de jaren 1950 in de laboratoria van DuPont gesynthetiseerd. In 1964 synthetiseerde Stephanie Kwolek para-aramiden. De oplossing van dit polymeer vormde vloeibare kristallen (liquid crystals) waardoor uit deze oplossing zeer sterke vezels konden worden gesponnen.
Chemisch gezien is aramide (eigenlijk polyaramide) verwant met nylon (polyamide). Specifiek is de aanwezigheid van een aromatische groep (benzeenring) in de keten waar bij nylon een enkelvoudige reeks koolstofatomen zit.  Ook de waterstofbruggen tussen de ketens onderling  zijn medeverantwoordelijk voor de grote sterkte van de vezel.


Kevlar is de door DuPont gebruikte handelsnaam voor een aramidevezel. Een aramide is een aromatisch polyamide (nylon) dat wordt bereid via polycondensatie van een aromatisch dicarbonzuur met een aromatisch diamine. In het geval van kevlar gebeurt dit met tereftaalzuur en 1,4-fenyldiamine. Kevlar heeft uitzonderlijk goede mechanische eigenschappen, zoals een treksterkte die hoger ligt dan staal (relatieve treksterkte). Deze mechanische sterkte is onder meer afkomstig van de waterstofbruggen die gevormd worden tussen de moleculen. De sterische bouw van de polymeerketens maakt het onder andere mogelijk dat er in grote hoeveelheden waterstofbruggen gevormd kunnen worden. Het enorm sterke materiaal wordt onder meer toegepast bij kogelwerende vesten.


De Aramide is 60% minder milieu belastend dan de conventionele metalen blussers.

±20% lichter – Beter inzicht in (on)kostenbeheersing – 10 jaar 100% garantie, hierdoor 10 jaar geen keuringskosten – 100% Recyclebaar – Duurzaam en corrosievrij – Betrouwbare super sterkte composietmateriaal – Kwaliteit verzekerd voor een lange levensduur van 20 jaar.

 


Omdat deze geheel uit duurzame materialen bestaat en de vloeistof onaangetast blijft omdat deze blusser 10 jaar ongeopend blijft en de originele verzegeling in tact blijft!


Er moet ieder jaar gecontroleerd worden of de blusser er nog hangt en of er nog druk op zit. Dit kunt u zelf als u de E-Learning formule gevolgd heeft. De Aramide blusser heeft maar een beperkte controle nodig die u zelf via de RI&E ronde kunt doen.

Deze Aramide blusser mag 10 jaar niet geopend worden. De vloeistof veroudert niet en de druk kunt u zelf controleren door de dubbele manometers.

 

 


De enkele manometer kan defect raken waardoor deze dan niet de juiste druk weer geeft en moet de blusser buitenom (en 1x per 5 jaar binnenin) gecontroleerd worden op roestvorming.


De blusser kan van binnen gaan roesten dan verouderd de vloeistof en moet de blusser vervangen worden.


Vanwege de vaste jaarlijkse kosten. Geen externe controle noodzakelijk (afhankelijk van uw situatie). ±  20% lichter in gewicht, en 10 jaar geen risico indien het originele zegel niet verbroken is! En 60% minder milieu belastend!