Veel mis met Britse brandtests voor gevelbekleding
2 mei 2018

Een kritisch rapport van de vereniging van Britse verzekeraars (Association of British Insurers/ABI) stelt dat de tests voor het brandgedrag van gevelbekleding ondeugdelijk zijn.

Sinds de brand in de Grenfell Tower (juni 2017) staan niet alleen de materialen waaruit de woontoren bestond volop in de aandacht, maar nu dus ook de wijze waarop deze materialen getest worden. De tests zijn belangrijk om vast te stellen of de materialen wel of niet aan de geldende wetgeving voldoen. Het gaat hierbij vaak om materialen die een zekere mate van brandbaarheid kennen, maar die door een juiste toepassing toch deel kunnen uitmaken van een brandveilige constructie. De zogenaamde BS8414 tests worden uitgevoerd door de Building Research Establishment (BRE) – die door producenten wordt betaald om de tests uit te voeren in het laboratorium in Watford – en worden gemonitord door de British Standards Institution (BSI), die door de overheid is aangesteld.

Manipulatie van tests

Een van de verwijten uit het rapport is dat leveranciers hun materialen en constructie in de testomgeving zouden hebben verbeterd op een manier die niet in de bouwpraktijk plaatsvindt. Bijvoorbeeld door klinknagels te gebruiken, zodat panelen niet van de gevel vallen, wat wel het geval was bij de Grenfell brand.

De tests zijn belangrijk omdat de overheid zich hierop baseert in het analyseren van de veiligheid van duizenden bestaande woontorens. Tot nu toe zijn op basis van deze tests 306 gebouwen als brandgevaarlijk bestempeld. Mogelijk zijn dat er dus veel meer.

Weinig realistisch scenario

Voor het rapport heeft de ABI de hulp ingeroepen van de Fire Protection Association, die diverse zaken in kaart heeft gebracht die bijdragen aan een ander verloop van brand. Wanneer in een test rekening werd gehouden met de aanwezigheid van kunststof apparaten en meubels in een appartement, bleek dat de brand 100 graden Celcius heter was dan wanneer uitgegaan werd van hout (zoals in de BS8414 tests). En wanneer doorvoeringen in de gevelbekleding werden toegevoegd, bleken de vlammen zich over 6 meter te verspreiden, in plaats van de 1,5 meter in de oorspronkelijke test.

De ABI roept de overheid op om realistischer testen uit te voeren en daarnaast het gebruik van materialen die niet aan de hoogste brandveiligheidsklassen voldoen, te verbieden. De Building Research Establishment ontkent dat de gesjoemeld wordt met de tests en stelt dat ze niet op de hoogte is van materialen die zich tijdens ‘echte’ branden anders gedragen dan tijdens de testbranden. De British Standards Institution heeft in reactie op het rapport aangegeven dat elke kritiek op een testnorm serieus wordt genomen maar dat aanpassing wel 18 maanden in beslag kan nemen.

Bron: The Guardian

Brandveilig.com

German